Logo bio-infomedia.ro

Raportul IPCC privind schimbările climatice

  • 10 august 2021
  • Mediu
Mezociclon
Un mezociclon rotindu-se. | Foto: JOHN FINNEY/GETTY IMAGES
  • Raportul Grupului Interguvernamental privind Shimbările Climatice (IPCC) publicat pe 9 august arată fără echivoc că încălzirea globală avansează mult mai repede decât s-a estimat inițial și că omenirea este aproape în totalitate vinovată de acest lucru.
  • Temperatura medie a suprafeței Pământului va atinge 1,5 sau 1,6 grade Celsius peste nivelurile preindustriale în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât se estimase.

Primul raport științific major de după 2014 al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (în limba engleză, Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), publicat luni, arată fără echivoc că încălzirea globală avansează mult mai repede decât s-a estimat inițial și că omenirea este aproape în totalitate vinovată de acest lucru.

Iată un rezumat al celor mai importante descoperiri din raportul Grupului de lucru 1 al IPCC:

La revedere, 1,5 oC!

Se estimează că temperatura medie a suprafeței Pământului va atinge 1,5 sau 1,6 grade Celsius peste nivelurile preindustriale în jurul anului 2030, în toate cele cinci scenarii ale emisiilor de gaze cu efect de seră luate în considerare de raport. Aceasta înseamnă o devansare cu zece ani a termenului estimat de IPCC doar cu trei ani în urmă.

Până la mijlocul secolului, pragul de 1,5 grade Celsius va fi fost depășit peste tot, cu o zecime de grad în cazul celui mai optimist scenariu și cu un grad în cazul celui mai pesimist scenariu.

Există o portiță de scăpare: în cazul celui mai optimist scenariu, temperaturile globale - după depășirea țintei de 1,5 grade Celsius - revin la 1,4 grade Celsius până în anul 2100.

Aliații climatului natural slăbesc

Încă din anii 1960, pădurile, solul și oceanele au absorbit 56% din cantitatea de dioxid de carbon pe care omenirea a aruncat-o în atmosferă - chiar dacă aceste emisii au crescut cu 50 de procente. Fără ajutorul primit de la natură, Pământul deja ar fi fost un loc mai fierbinte și mai inospitalier.

Însă acești aliați ai noștri în lupta împotriva încălzirii globale - cunoscuți sub denumirea de rezervoare de carbon - dau semne că ar ajunge la saturație, iar procentul de carbon produs de oameni pe care îl absorb se va diminua în decursul acestui secol.

Da, schimbările climatice sunt de vină

Raportul subliniază progresele remarcabile făcute în cuantificarea măsurii în care încălzirea globală indusă de oameni crește intensitatea și/sau probabilitatea unor fenomene meteorologice extreme, cum sunt valurile de căldură, uraganele și incendiile de vegetație.

De exemplu, în câteva săptămâni, oamenii de știință au stabilit că valurile de căldură record care au devastat Columbia Britanică în iunie ar fi fost virtual imposibile în lipsa schimbărilor climatice.

În general, raportul IPCC din 2021 include multe alte descoperiri realizate cu un grad de încredere mai ridicat decât înainte.

Nivelul mării crește mai mult și mai repede

Oceanele au crescut cu circa 20 cm din anul 1900, iar rata de creștere aproape că s-a triplat în ultimul deceniu. Topirea calotei glaciare din Antarctica și Groenlanda este mai puternică decât topirea ghețarilor.

Dacă încălzirea globală este limitată la 2 grade Celsius, nivelul oceanului va crește cu jumătate de metru în decursul secolului al XXI-lea. Va continua să crească până la aproape doi metri în anul 2300 - de două ori mai mult decât IPCC estimase în 2019.

Datorită incertitudinilor în privința maselor de gheață, oamenii de știință nu pot exclude în totalitate o creștere a nivelurilor oceanului cu doi metri până în anul 2100, în cazul celui mai pesimist scenariu.

Avertismente înfricoșătoare din trecutul îndepărtat

Progresele majore din paleoclimatologie - știința care studiază climatul natural al Pământului preistoric - au furnizat avertismente serioase.

De exemplu, ultima dată când atmosfera planetei a fost atât de caldă ca astăzi, în urmă cu aproximativ 125.000 de ani, nivelurile mării probabil că erau mai ridicate cu 5-10 metri - un nivel care ar pune sub apă numeroase orașe importante de coastă.

În urmă cu trei milioane de ani, concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon erau la nivelul celor de astăzi, temperaturile erau mai ridicate cu 2,5-4 grade Celsius, iar nivelurile mării erau cu 25 de metri mai ridicate.

Metanul se află în lumina reflectoarelor

Raportul include mai multe informații ca niciodată despre metan, al doilea cel mai important gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon, și avertizează că eșuarea în a reduce emisiile ar putea submina țintele Acordului de la Paris.

Sursele antropice de metan sunt împărțite între pierderile din industria gazelor naturale, mineritul cărbunelui și depozitele de deșeuri, pe de o parte, și creșterea animalelor și managementul gunoiului de grajd, pe de altă parte.

Metanul persistă în atmosferă doar o fracțiune din timpul de remanență al dioxidului de carbon, însă este mai eficient la captarea căldurii. Nivelurile de metan sunt cele mai ridicate din ultimii 800.000 de ani.

Un accent pe diferențele regionale

Deși toate părțile planetei - de la oceane, la uscat și până la aerul pe care îl respirăm - se încălzesc, unele zone se încălzesc mai repede decât altele. De exemplu, în Arctica este de așteptat ca temperatura medie a celor mai reci zile să crească la o rată triplă față de rata încălzirii globale de la nivelul întregii planete.

Nivelurile mării cresc peste tot, însă, probabil, vor crește cu 20% peste media globală de-a lungul zonelor de coastă.

Punctele de cotitură = schimbări bruște

IPCC avertizează în privința schimbărilor bruște, cu probabilitate reduse, dar cu impact major, din sistemul climatic, care, atunci când sunt ireversibile, se numesc puncte de cotitură. Exemple în acest sens sunt: topirea maselor de gheață care conțin suficientă apă pentru a ridica nivelurile mării cu zeci de metri; topirea permafrostului încărcat cu miliarde de tone de carbon; tranziția Amazonului de la pădure tropicală la savană.

"Banda transportoare" reprezentată de oceanul global

Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) - sistemul de curenți oceanici care reglează transferul global de căldură de la tropice înspre emisfera nordică - încetinește, o tendință care este foarte probabil să continue pe parcursul secolului al XXI-lea.

Oamenii de știință au doar o încredere medie că AMOC nu se va bloca în totalitate, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Dacă s-ar opri, iernile europene ar deveni mult mai aspre, sezonul musonilor ar fi perturbat, iar nivelul mărilor din bazinul Atlanticului de Nord ar crește semnificativ.

Source Sursa: sciencealert.com
Text: Marlowe Hood, Patrick GaleyDin aceeași categorie

Rocă poroasă

Rocile măcinate fin pot ajuta la captarea carbonului

30 iulie 2021 | Schimbări climatice
Centrală electrică din China

China lansează cea mai mare piață de carbon din lume

26 iulie 2021 | Schimbări climatice
Depozit de bușteni

Defrișările din Brazilia, dificil de oprit

13 iulie 2021 | Schimbări climatice